Що потрібно на 5-и літрову каструлю:
Яловичина на кісточці (або Suppenfleisch im Kaufland) - 500 г
Квасоля біла - 2 жмені (~ 100 г)
Цибуля - 2 шт середніх
Морква - 1 шт велика чи 2 шт середніх
Буряк - 2 шт середніх
Картопля - 3-5 шт
Капустина біла - 1 щедра жменя нарізаної ( ~ пів маленької готовки)
Свіжі помідори - 5-6 шт середніх (або Томатне пюре - 2/3 банки Пелаті)
Корінь селери - червертину головки
Сок лимону - 3 ст.л.
Часник - 2-3 зубки (або сухий часник пів ч.л.)
Зелень петрушки/кропу - 1 пуч з палец (або в сухому вигляді 1-2 ст.л.)
Зелень селери - пів пучка з палець
Сіль – 1 ст.л.
Перець чорний - 5-7 горошин
Перец горошком духм'яний – 5 горошин
Паприка солодка - 0,5 ч.л.
Лавровий лист – 2-3 шт
Дуже рекомендую робити все по черзі як написано. Це з'єкономить місце і брудний посуд.
В велику (5-ти літрову) каструлю набери води, не доходячи до краю на 3 пальці.
Помий м'ясо. Положи в каструлю. Постав на великий вогонь.
Перед закіпанням, з'явиться шум (коричнева піна). Обов'язково треба її всю забрати шумовкою або ложкою.
Закипіло? Додай помиту квасолю. І хай все разом закипить. Кришка привідкрита.
Коли закипить, зроби маленький вогонь. Хай так вариться 1,5 голини.
За цей час можна почистити усі овочі. Склади в велику миску.
Буряк нарізати на тоненьку соломку по пів см товщиною, або натерти крупно.
Як м'ясо з квасолею повариться 1,5 години, переклади в каструлю буряк. Збільш вогонь. Закипіло і на маленький.
Картоплю поріж на 4-8 частин. Переклади в каструлю, коли буряк буде вже білий. Кришка привідкрита!!!!
Збільш вогонь. Закипіло і на маленький.
В цей час приготуй зажарку.
Готуємо зажарку:
в сковорідку (або в мульварці на режимі Жарка 130 град) під кришкою
+ 2-3 ст.л. олії + цибуля кубіком 1*1 см ➡️до прозорості,
+ морква і корінь селери крупно натерті ➡️ тушим до м'якості поки готуєм помідори,
Помідори - зрізати плодоніжку і натерти крупно, залишаючи шкірку в руці.
+ додай помідори (або томатне пюре) ➡️ ще на 5 хв,
+ сік лимону десь 1/3 крупного лимончика,
+ сіль, перець чорний, перець духм'яний, паприка ➡️ на 5 хв.
Відправ зажарку в каструлю ➡️ на 10-15 хв. Збільш вогонь. Закипіло і на маленький.
Поки насічі капусту на тоненькі полоски і ➡️ в карструлю. Збільш вогонь. Закипіло і на маленький.
+ Лавровий лист + часник і ➡️ на 10 хв. Попробуй на сіль.
Зелень помити і порізати. І ➡️ на 5 хв. Виключи вогонь.
Готово. Хай вистигає на гарячій плиті. Смаки будуть збагачуватимуться далі.
Борщ з кожним днем стає все смачніше.
Крышка привідкрита так
Гарний!!!
А аромат!!!... 😍
Саме так мене вчила бабуся коли я була студенткою. Тоді були ще проводні телефони. Я дзвонила їй і вона мені диктувала що як робити. Ти ж знаєш, що робота в селі в городі увесь "білий" день. А вона завжди брала трубку, наче знала, коли треба бути в хаті біля телефону. Це найтепліші спогади 🥲
Кайфуй тепер і ти 😊😊😊
Смачного!!