Для цього я беру :
10 середніх картоплин
Сир Грюйер або Гауда - 150-250 г
1 яйце (не обов'язково)
Вершки - 300 мл (жирність яка є, краще 10-15%)
Часник - 2-3 зубки або сухий - 1 ч. л.
Сухі трави - 1 ч. л. (тим'ян/італійські/суміш для салату)
Мускатний горіх - 0,5 ч. л.
1 ч.л. солі і присипати пів ч.л. гострого перцю
Картоплю почистити, вимити. Нарізати на дуже тонкі скибочки товщиною не > 0,3 см.
Часник дрібно порізати ➡️ в миску з картоплею. Посолити/поперчити. Гарненько все перемішати.
Соус:
в окремій мисочці яйце переколотити виделкою ➕ додати вершки.
Сир натерти на дрібній тертці. ➕ 2/3 сиру ➡️в вершки і яйцем.
Суміш посолити/поперчити ➕ сухі трави ➕ мускатний горіх.
Перекласти в чашу мультиварки картоплю. Слайси акуратно викласти як на фото і трохи притиснути руками, щоб не було порожнеч.
Залити рівномірно соусом. Трохи потрясти формою, щоб заповнити соусом все до дна.
Зверху посипати сиром, що залишився.
На режим Випічка на 40 хв. Готово. Нехай постоїть в мультиварці ще годину.
Якщо хочеш зверху запечену скоринку, то треба готувати у духовці. Так само викласти все в велику форму для запікання (підійде скляна) і закрити кришкою. ➡️ На 170 град на 40-50 хв.
Так треба викладати картоплю і заливати соусом
Якщо викласти гарно, то у розрізі вийде так 🤩
Так виходить у мене. Фото не якісне. Перероблю якось ще
Просто, але вишукано. Ніжний вершковий смак картоплі. Ароматно і гарно подати на стіл 😊
Холодний гратен ріжеться як пиріг.
Отже, Франція у тебе в тарілці!