Для тіста (на 3 плачінди):
Кисле молоко/кефір - 250 мл (кімнатн.t)
Сода - 0,5 ч.л.
Борошно ~ 330-350 г.
Олія - 2-3 ст.л.
Сіль - щіпка
Для начинки на 1 плачінду ~ йде (кількість як на фото):
З яблуками ~ 3 шт натерти крупно + цукор 1 ст.л.
З кабаком - крупно натерти 3 жмені+ цукор 1 ст.л.
З картошкою~ 3 шт нарізати 2 см* 3 мм (можна додати шматочки сала)+сіль і перець по 0,5 ч.л.
З творогом 150-200 г+кріп пучок на пів пальця+1 сире яйце+сіль 0,5 ч.л.
З зеленою цибулею 2 пуч+ кріп 1 пуч+ 2 сирого яйця +сіль 0,5 ч.л.
Кефір/кисле молоко повинно бути кімн.t (не холодним!).
У кефір всипати соду і вінчиком перемішати. Якщо кефір солодкий, то соду треба погасити оцтом. І залишити на хв 10, щоб виникла реакція.
Додати сіль, олію і борошно (додавай частинами). Замішуй тісто ложкою. Повинно липнути до рук. Залишити тісто відпочити на 30 хв.
Поки приготуй начинки.
1) Просто крупно натерти яблука/ кабак і відтиснути сік. А як будеш викладати на плачінду, притруси цукром.
2) Картоплю треба мілко порізати або крупно натерти і відтиснути від рідини, щоб пропеклася. А коли викладеш на плачінду, присоли і поперчи. Бабуся ще зверху додавала маленькі шматочки сала.
3) Творог і яйце перемни товкачкою для пюре + сіль + кріп = перемішай.
4) Для начинки з зеленню і яйцями потрібно:
зелену цибулю потушити на сковорідці хв 5. Далі вбити яйця і швидко перемішати. Далі додати нарізаний кріп, посолити і поперчити. Перемішати, вимкнути вогонь і залишити із закритою кришкою.
Потім починаємо виробляти плачінди. Начинки вже повинні бути готові.
Притруси стіл борошном і виклади тісто. Підміси руками у кульку. Розріж на 3 частини.
Розкоти шматок тіста в круг товщиною десь 3 мм. Не доходячи до країв 5-6 см, виклади на середину начинку.
Ці краї розріж у 5-6 місцях по колу. І тепер натягуй ці краї на середину так, щоб заліпити увесь верх (як на фото).
Вар.1. Розігрій сковорідку. Налий 2-3 ст.л. олії. Сковорідка повинна бути добре розігріта, тоді олія не буде вбиратися в плачінди. Але так, щоб олія не горіла. Зменш вогонь і акуратно переклади плачінду в сковорідку. Смаж на середньому чи трохи нижче середнього, накрий кришкою. До рум'яної скоринки з обох сторін.
Викладай на папір, щоб забрало зайву олію. А потім на гарне блюдо.
Вар.2. Частіше я печу на сухій сковорідці без олії. Розігріваю сковорідку на середньому вогні. Акуратно викладаю плачінду, зменшую вогонь до мінімального і накриваю кришкою. До рум'яної скоринки з обох сторін.
Далі викладаю готову плачінду на тарілку і змащую вершковим маслом (або ґхі, щоб був карамельний аромат). Так і здоровіше, плачинда не тече, її легше перевернути на сковороді, і м'якіші на другий день.
Накрий стопку плачінд пергаментним папером і рушником, щоб не сохли.
Смачніше їсти гарячими. Просто розігріти на сухій сковороді. Тоді буде ще й хрустіти.
Подавати з соусом із сметани та меду для солодких плачінд. Солоні - смачно із першими стравами або з солодким компотом.
Тісто повинно бути живе, не забите борошном
Сьогодні я роблю із солоним сиром кисломолочним і кропом
Викладаємо начинку і розрізаємо краї. Закриваємо верх, підтягуючи краї до середини
Змащуємо кусочком вершкового масла
Складаємо стопкою
Ясківські плачінди на опішнянській кераміці, купленій на косівському ярмарку. Чи може бути більш гучна демонстрація єдності і культурної спадщини нашої країни 🥹😍
В Яськах такі плачінди або пиріжки випікаються кожну неділю. На моїй пам'яті, так було завжди. Холодний компот із гарячою плачиндою - чи є щось смачніше?! 😊😊😊