Что тобі потрібно:
Абрикоси/яблука/груші/персики/сливи -400-500 г (візьми будь-які фрукти, які хочеш)
Яйця - 2 шт
Вершкове масло - 40 г (або масло Гхи - 30 г) (заздалегідь викласти з холодильника, щоб стало м'яке)
Рослинна олія - 40 г
Цукор -1 с. (підсолоджувач 2 ч.л.) + ~ 2 ст.л. на обсипання форми та верху
Молоко – 100 мл
Борошно - 80 г (цільнозернове із твердих сортів пшениці)
Мигдальне борошно - 90 г
Розпушувач – 1 ч.л.
Сіль – на кінчику ч.л.
Ваніль - 3-4 краплі
Мускатний горіх – 1 ч.л. (! надає вишуканості)
Амаретті – 2 с.л. (за бажанням зверху)
Духовку нагрій до 170 град. Дно роз'ємної круглої форми застели пекарським папером, боки і дно форми обмаж шматочком вершкового масла і обсип цукром.
Яйця розділили на білки та жовтки. Так акуратно, щоб ні краплі жовтка не потрапило до білків.
Абрикоси, персики або сливи - на 4-6 частин,
яблука, груші - завтовшки ~ 0,5 см (тобто чим твердіше фрукт, тим тонше треба нарізати).
Вершкове масло (м'яке кімнат.t) ➕ олія ➕ цукор/підсолоджувач ➡️ змішати вінчиком до однорідності,
➕ жовтки ➡️ вінчиком до однорідності.
Борошно ➕ мигдальне борошно ➕ розпушувач ➕ ваніль ➕ мускатний горіх в окремій мисці. ➡️ перемішати. Трохи нагріти молоко до кімнат. t.
Білки ➕ щіпка солі ➡️ міксером збити до стійких піків.
У збиті білки вводимо масляну суміш дуже акуратно, намагаючись зберегти піну, лопаткою перемішуємо.
➕ в 2-3 прийоми вводимо борошняну суміш і молоко - і також дуже акуратно змішуємо (без фанатизму, тільки щоб вмішалось борошно).
Тісто ➡️ у форму і розподіли ложкою. Фрукти викладаємо зверху гарно (слайс до слайсу), наполовину утоплюючи в тісто.
➡️ У духовку на 170 град. на 40-55 хв до золотого кольору.
Тільки витяг з духовки і гарячий пиріг присип цукром (обсип пальцями пару щіпок). Якщо є, побризкати ароматним ромом/амаретті. Цукор на гарячому пирозі створить хрумку структуру, а ароматний алкоголь - вишуканий запах.
Через 5-7 хв можна виймати з форми (попередньо акуратно пройдись ножем по бортиках). І переклади пиріг на решітку. Доступ повітря збереже хрумку цукрову скоринку, інакше дно буде вологим.
Охолонув? Насолоджуйся!
Пиріг з яблуками
Ось так гарно грають світлом гранули цукру зверху
Мигдальний пиріг з кавою - це розкішне задоволення
Оксамитова структура, ніжна солодкість фруктів, вишуканий аромат. Ось який цей десерт.
До речі, рецепт придумала сама 😉