Що тобі буде потрібно:
Сир творог (середньої жирності) - 400 г
Яйце - 4 шт
Цукор - 2-3 ст.л. (за бажанням)
Сіль - на кінчику ч.л.
Ваніль - 3-4 краплі і цедра з половини апельсина
Ягоди/сухофрукти (що хочеться) - жменя
Для сирника на Великдень: + вершкове масло -60-50 г
Все у велику миску. Якщо робиш з вершковим маслом, то його потрібно підтопити. Перебити занурювальним блендером до консистенції сметани. Сирна маса вже готова 😀
! Щоб сирник був вищим і повітрянішим😊
Білки потрібно збити окремо. Яйця розділити на білки і жовтки, причому в білок не повинно потрапити ні краплі жовтка. Збивати вінчиком до щільної піни, щоб при перевертанні миски вони не випадали взагалі. І вмішати їх в готову сирну масу.
Вмішуй частинами дуже акуратно, повільно, лопаткою або віночком рухами знизу вгору. Спочатку 1/3 і вмішай, потім ще 1/3 і потім залишок. Тоді білкова піна залишиться пишною.
Якщо хочеться з сухофруктами (курага/родзинки/чорнослив), то їх потрібно вимити і залити окропом на 10 хв. Потім витягнути на паперовий рушник і просушити. Великі порізати на шматочки розміром з родзинки і вмішати в сирну масу.
Якщо зі свіжими ягодами/фруктами, то буде красиво прикрасити ними верх запіканки.
Духовку нагрій до 160 град. Твою вузьку кексову форму вистели пекарським папером, або візьми скляну форму і змасти її шматочком вершкового масла. Вилий сирну масу у форму.
Випікай при 160 градусах 40-50 хвилин до легкої рум'яності по краях. Залиш у духовці до повного охолодження. Під час випікання він виросте, але потім осяде. Це нормально для сирних виробів.
Сирник на Великдень я буду робити без сухофруктів і ягід. А прикрашу його як паску глазур'ю і декором. А можна і шоколадною глазур'ю.
Доповнювати варенням, медом, сметаною або свіжими ягодами
Сухофрукти всередину, а ягоди/фрукти - красивіше тільки зверху.
На Великдень - обов'язково!
Цей варіант сирної запіканки - наш ясківський. Яскраво-жовтий, як сонце. Соковитий, солодкий. Смак бабусиної кухні. Смак дому ❤️
На Великдень - такий же обов'язковий, як паски, яйця та буженина.