Що тобі потрібно:
Кефір/Йогурт (краще не свіжий) - 400 г
Борошно - 300 г
Яйце - 1 шт
Сіль - 1 ч.л.
Сода (backsoda) - 1 ч.л. (11 г)
Рослинна олія - 2 ст.л.
Зелена цибуля - 100 г (~ 10 тоненьких стебел)
За бажанням можна додати:
Кисломолочний сир (творог) - 100 г
Кріп - листочки 5-7 гілочок
!! Важливо, щоб кефір (або йогурт) були не з холодильника, а кімнатної температури. Вилий його у велику миску. Додай яйце. Перемішай вінчиком.
Потім додай все борошно, сіль і трохи цукру (на кінчику ч.л.). Перемішай і збивай міксером на найменших обертах (або вінчиком) 5-7 хв. Тісто має трохи піднятися і стати пластичним. Таке довге збивання є запорукою пишності оладок.
Наріж цибулю дуже дрібно. Додай до тіста. Перемішай вінчиком або ложкою.
Якщо є бажання, то зараз додай кріп (порізати дуже дрібно) і сир (попередньо розім'яти виделкою).
Додай соду, ретельно перемішай. Дай тісту відпочити 5-10 хв. Тісто повинно активно піднятися. Більше тісто НЕ перемішуй.
А тепер можна смажити. Постав на плиту відразу 2 сковорідки, просто щоб швидше було. Гарненько розігрій на макс вогні, додай по ложці рослинної олії (лопаткою розподіли по площі сковорідки). Я не рекомендую наливати багато олії. Оладки її сильно вбирають і виходять жирними und ungesund. Краще використовувати сковороду з антипригарним покриттям.
Зменш температуру плити до середньої. Набирай тісто столовою ложкою і викладай його на сковорідку, допомагаючи зняти з ложки силіконовою лопаткою. Оладки будуть рости, тому залиш між ними 2-3 см відстані.
Обсмажуй на середньому вогні під кришкою до рум'яності ~ по 2 хв з кожного боку. Рекомендую перевертати за допомогою 2-х лопаток.
Красиво викладай на тарілку. Смачного!
Мої оладки на цільнозерновому борошні з цибулею і сиром
Оладки у сковороді ростуть
Оладки подають із сметаною. А найбільше люблю з кабачковою ікрою
Замість хліба, на сніданок з яєчнею і помідорами, замінять пампушки до борщу або супу, з кабачковою і баклажанною ікоркою, із сметанкою і кропом - це така смакота!