Що тобі потрібно:
Рис басмати пропарений (!! знайди саме такий рис) - 300 г
Сіль - 2 ст.л.
Вершкове масло (якщо знайдеш, масло гхі) - 50 г
Лаваш - 1 круглий лист
Для жовтого сегмента (традиційна прикраса):
Шафран - на кінчику ножа
Для зеленого сегмента (за бажанням):
Шпинат - 50 г
Базилік - листочки 1-2 гілочок
Пармезан - 20 г
Фісташки - жменя
Оливкова олія - 2 ст.л.
Перський плов - це рис басматі, приготований на коржі (називається газмах) і найчастіше приправлений шафраном. Цей рис дуже розсипчастий і надзвичайно смачний завдяки особливій технології приготування і додаванню ароматного масла. Перський плов завжди складається тільки з рису і масла, але вони повинні бути відмінними. Готується в два етапи: спочатку у воді, а потім на пару.
Я покажу спрощену версію перського плову в твоїх умовах. А щоб отримати максимально оригінальний смак, прошу чітко дотримуватися моїх порад.
Настій шафрану. У чашку поклади шафран (на кінчику ножа), посоли його (щіпка), розітри ложкою і додай 2 ст.л. окропу. Відстав, нехай настоюється.
Готуємо рис. Рис промити 5 разів (краще гарячою водою) до повністю прозорої води. Залий рис гарячою водою, але не окропом (~ 600 мл), посоли, перемішай, накрий кришкою і дай настоятися 30 хвилин.
Дно мультиварки змасти вершковим маслом (якщо знайдеш, то маслом гхі. Це топлене вершкове масло без білка та інших домішок. Це масло чистіше, корисніше і має приголомшливий аромат - солодкої карамелі 😊). Поклади на дно 1 круглий лаваш (використовуємо як корж) і його теж щедро змасти маслом.
Минуло 30 хв? Злий воду з рису і висип його на лаваш. Не притискай, нехай між рисинками гуляє повітря. Воду НЕ наливай. Закрий кришку і запусти програму Рис. Після закінчення програми, не відкривай кришку. Нехай розблокується сама.
Після того як відкриєш, ще 1 ст.л. олії поклади всередину гарячого рису, нехай просочується. Гарний рис збільшується в обсязі до 4-х разів, а за вагою - до 3-х разів. І чим більше збільшився рис, тим більше масла йому потрібно.
Тепер починаємо творити 😀 Необхідно частину рису пофарбувати шафраном.
Для цього ~ 3-4 ст.л. рису добре змішай з настоєм шафрану.
Подай на найкрасивішій тарілці. Адже це красень, а не рис! Виклади рис на тарілку гіркою і прикрась сегментами з шафраном.
А газмах (лаваш внизу) зараз такий хрусткий, такий ароматний! З'їж його швидше 😁
Якщо все ж вирішив зробити ще й зелену прикрасу, то шпинат, листочки базиліку, пармезан, фісташки та оливкову олію потрібно подрібнити блендером у пасту. І змішати з цією пастою пару ложок рису. Також красиво розмістити сегментами на гірці рису при подачі.
!! Увага! Оскільки шпинат і базилік свіжі, ці сегменти не зможуть зберігатися довше 1-2 днів, тому з'їж їх відразу. Це дуже смачно!
Настій шафрану
Рис готовий
Мій результат такий
Подається як гарнір до м'яса, овочів і з ароматною зеленню. Але мені настільки подобається його витончений смак, що я готова їсти його без нічого, просто насолоджуючись чистим смаком ❤️