Що потрібно:
Короп (з коропом найкраще) - 1-1,2 кг (беру не великий, щоб без зайвого жиру)
Сіль - 1 ч.л.
Перець - 0,5 ч.л.
Лимонний сік - 0,5 шт
Для підливи:
Все беру "на око". Люблю багатенько. Так смачніше.
Цибуля - 3-4 шт
Помідори дуже стиглі - 6 шт (або томатне пюре - 1 банка Пелаті)
Сіль, перець чорний - за смаком
Перець духм'яний - 3-5 горошин
Лавровий лист - 3 шт
Сік лимону - 2 ст.л. (якщо помідори солодкі)
Короп помий, обітри паперовим рушником. Поріж порційно як на смаження. Посоли, поперчи, видуши пів лимону на рибу і перемішай. Хай настоїться хоча би пів дня. Я залишаю до наступного дня.
Обсмажити рибу як завжди. Тобто обваляти в борошні і на сроворідці на середньому вогні. Не треба засмажувати її до повної готовності. Тільки щоб узялась шкоринка.
Я беру цільнозернове борошно. Смажу БЕЗ олії на сухій сковороді. Під кришкою.
Підготуємо смачну підливу.
В сковорідку від риби (або в мульварці на режимі Жарка 130 град) під кришкою:
+ 2-3 ст.л. олії + цибуля півкільцями по пів см ➡️до прозорості. Поки готуєм помідори.
Помідори - зрізати плодоніжку і натерти крупно, залишаючи шкірку в руці.
+ додай помідори (або томатне пюре) ➡️ ще на 5 хв,
+ сіль, перець чорний, перець духм'яний ➡️ на 5 хв.
Спробуй. Якщо мало кислоти, то + сік лимону десь 1/3 крупного лимончика ➡️ закипіло і готово.
Занурити шматочки риби в підливу (або залити підливою рибу), щоб покрило. !!! якщо мало соку помідор, то підлити окропу в рівень з рибою.
Це зручно зробити прямо в сковорідці, або перекласти шматочки риби в казанчик і залити підливою зверху.
Закипіло і на маленький вогонь на мін 1 годину. Приглядати, якщо треба підливати окропу. Пробувати на сіль-перець.
За хв 10 до кінця додати пару шт лаврового. Вимкни плиту і хай залишається на плиті до остигання. Смаки будуть набиратися далі.
Насмачніше їсти холодною.
Для гарної подачі треба акуратно викласти шматочки на велику тарілку в один шар. Зверху рівномірно викласти підливу. Тоді буде легко взяти шматочок і блюдо не перетвориться в кашу. Все блюдо так і зберігати в холодильнику, кожен раз беручи скільки потрібно.
Смажений короп. Засмажувати можна і трохи менше.
Риба, занурена в підливу
Викласти всю рибу в гарну тарілку і так зберігати
Підливи можна і менше. Але вона така смачна і всі її дуже люблять. А з хлібчиком ... смакота 😍
Смакуй свій край із задоволенням 😊