Для тіста:
Кисле молоко/кефір - 250 мл (кімнатн.t)
Сода - 0,5 ч.л.
Борошно ~ 330-350 г.
Олія - 2-3 ст.л.
Сіль - щіпка
Для начинки:
З яблуками ~ 2-3 шт (натерті) + цукор 1 ст.л.
З творогом+1 сире яйце + цукор 1 ст.л.
З творогом+кріп пучок на пів пальця+1 сире яйце+сіль 0,5 ч.л.
З зеленою цибулею 1 пуч+ кріп 1 пуч+ 2 сирого яйця +сіль 0,5 ч.л.
З квашеною капустою + цибуля.
Кефір/кисле молоко повинно бути кімн.t (не холодним!).
У кефір всипати соду і вінчиком перемішати. Якщо кефір солодкий, то соду треба погасити оцтом. І залишити на хв 10, щоб виникла реакція.
Додати сіль, олію і борошно (додавай частинами). Замішуй тісто ложкою. Повинно липнути до рук. Залишити тісто відпочити на 30 хв.
Поки приготуй начинки.
1) Просто натерти яблука і відтиснути від соку. Сік випити 😊 А як будеш викладати в пиріжок, притруси цукром.
2) Творог і яйце перемни товкачкою для пюре + цукор за смаком = перемішай.
3) Творог і яйце перемни товкачкою для пюре + сіль + кріп = перемішай.
4) Для начинки з зеленню і яйцями потрібно:
зелену цибулю потушити на сковорідці хв 5. Далі вбити яйця і швидко перемішати. Далі додати нарізаний кріп, посолити і поперчити. Перемішати і одразу вимкнути вогонь. Залишити із закритою кришкою.
5) Квашену капусту відтисни від соку, поріж міленько. Цибулю теж поріж на кубіки 1*1 см. Тушкуй на сковорідці спочатку цибульку до прозорості, додай до неї капусту і тушкуй усе разом під кришкою до м'якості капусти. Спробуй, якщо треба, додай цукру 0,5 ч.л.
Потім починаємо виробляти пиріжки. Начинки вже повинні бути готові.
Притруси стіл борошном і виклади тісто. Підміси руками у кульку. Розріж на 3 частини.
Розкоти шматок тіста в ковбаску товщиною десь 5 см. Цю ковбаску розріж на шматочки по 2-3 см товщиною (як на фото). Кожний шматочок придави до столу, розтягни пальцями, щоб зробити ширшим і круглим.
Далі вкладаєш начинки і заліплюєш краї (як на фото). Так сформуй усі пиріжечки.
Розігрій сковорідку. Налий 3-5 ст.л. олії. Сковорідка повинна бути добре розігріта, тоді олія не буде вбиратися в пиріжки. Але так, щоб олія не горіла. Зменш вогонь і викладай пиріжки у сковорідку швом вниз. Смаж на середньому або трохи нижче середнього, накрий кришкою. До рум'яної скоринки з кожної сторони.
Перевертати пиріжечки зручно виделкою.
Викладай на папір, щоб забрати зайву олію. Накрий миску з пиріжками рушником, щоб не були сухі.
Тісто повинно бути живе, не забите борошном
Так треба викладати начинку і розрізати краї
Смажимо в олії і викладаємо на папір
Смачні свіжими. Не варто робити багато, щоб не залишалися і не дубіли.
Так, це не дуже здорОва їжа. Але іноді так хочеться.
Тож смачного!