Дуже смачний хлібчик без борошна від пані Світлани з Біляївки.
Базовий рецепт.
Базовий рецепт.
Що тобі потрібно:
Зелена (не пропарена) гречка – 150 г./Вівсяні пластівці мелені
Вівсяні пластівці (не мелені) – пів склянки
Насіння чіа, гарбузу, льону, кунжуту (що є) – всього по 1 ст.л. (можна навіть підсмажену цибулю додати)
Яйце – 1 шт.
Кефір/Йогурт – 250-300 г.
Оливкова олія – 1 ст.л.
Розпушувач – 1 ч.л. без гірки
Сіль – щіпка
150 г зеленої гречки промити і залити водою на 3 години.
Далі злити воду і перебити блендером до каші. І на 6-8 годин (на ніч) залишити при кімнатній t на ферментацію.
Якщо робиш з вівсянки, то не треба замочувати на ніч.
Вранці в цю подрібнену гречку (або у вівсяне борошно) додати:
250-300 г кефіру,
пів склянки вівсяних пластівців,
1 ст. л. оливкової олії,
1 яйце (для вівсяного хлібчика треба 2 яйця),
по 1 ст. л. насіння чіа, льону, кунжуту, висівок (що захочеться),
розпушувача 1 ч. л. без гірки,
солі за смаком.
Гарненько все перемішати до однорідності. Тісто повинно вийти як густа сметана.
Форму для випічки застели пергаментом або обмаж маслом і присип мукою.
Переклади тісто у форму для випічки і залиш на 2-3 години, щоб набухли зерна.
Випікай при t: перші 30 хв - 170 град., і ще 20 -30 хв при 180-200 град.. До сухої шпажки.
Переклади на решітку до повного остигання.
Це базовий рецепт. Якщо хочеться солодкого, до додай сухофрукти, терте яблуко або моркву і т.п.
Пухкий и вологий всередині
Гречаний. Гарний, ароматний!
Оцей буханець у мене із яблуками і родзинками
Смачно як із солоним, так і з солодким. І до супу, і до кави.
Мені цей хліб подобається набагато більше пшеничного або житнього.
Спробуй, це дуже смачно і просто!